Plommonmarmelad

För alla marmeladälskare
  • 1
    Share
Plommonmarmelad med mörk rom.

Plommonmarmelad är alltid en hit. Spetsa den med lite sprit, det blir kalasgott på rostat bröd eller till ostbrickan.

ca 1,7 liter, 40 minuter

1 1/2 kg fasta, syrliga plommon

2 kanelstänger

1 dl vatten

1 kg syltsocker

cirka 2 msk mörk rom


Skölj plommonen, dela och kärna ur dem. Lägg kanelstänger, plommon och vatten i en stor gryta (ej aluminium).
Koka upp och koka sakta under lock 10-15 minuter. Koktiden beror på plommonens storlek och på hur mogna de är, de ska bli mjuka och mosiga. Rör om ett par gånger under tiden.
Tillsätt syltsockret och koka kraftigt 2-3 minuter. Skeda bort allt skum. Ta grytan från värmen och låt marmeladen vila i cirka 15 min. Rör om ett par gånger under tiden. Plocka upp kanelstängerna, blanda i spriten och häll upp på rena, varma burkar. Sätt på lock och låt kallna. Förvaras i kylskåp.


Servera gärna till rostat bröd eller ostbrickan.